Bovenlokale cultuurwerking in de Zuidrand

De Streekvereniging Zuidrand zet vanaf 2020 sterk in op cultuur. De Vlaamse Regering keurde eind 2019 het dossier “Bovenlokale cultuurwerking in de Zuidrand” goed waardoor de Streekvereniging Zuidrand de komende zes jaar een jaarlijkse Vlaamse werkingssubsidie ontvangt om een bovenlokale cultuurwerking in de regio uit te bouwen.

 

Een bovenlokaal cultuurplan voor de regio

Op 1 oktober 2019 diende de Streekvereniging Zuidrand het dossier “Bovenlokale cultuurwerking in de Zuidrand” in. In maart en mei 2019 organiseerde de Streekvereniging hiervoor inspraakmomenten, waar de krachtlijnen van het beleidsplan samen met talrijke geïnteresseerden werden vastgelegd.

De bovenlokale cultuurwerking wordt geïntegreerd in het geheel van beleidsdomeinen waarin de Streekvereniging Zuidrand actief is, namelijk erfgoed, toerisme, natuur en landbouw. Door verbindingen te maken tussen de beleidsdomeinen, de gemeenten en partners, zet de Streekvereniging Zuidrand verder in op het vergroten van het streekgevoel.

Dankzij het nieuwe decreet bovenlokale cultuurwerking kunnen we onze culturele werking niet alleen verder zetten maar zelfs uitbreiden. Met een duidelijke regisseursrol wil de Streekvereniging Zuidrand de bovenlokale cultuurwerking vorm geven.

 

Samenwerken en verbinden

De Streekvereniging wil de komende jaren een sterke verbindende rol spelen voor de culturele werking in de regio. Zo wil zij niet alleen de culturele spelers dichter bij elkaar brengen, maar ook het aanbod afstemmen en acties uitwerken om de cultuurparticipatie te vergroten.

Daarnaast onderneemt de Streekvereniging Zuidrand ook acties op het bovenlokaal niveau. Aan de ene kant bouwt ze verder op de bestaande culturele werking. Zo zet ze de klassieke concertreeks Neerdorpen Klassiek verder onder de nieuwe naam Zuidrand Klassiek, steekt ze de Tijdmobiel voor scholen in een nieuw jasje en zet ze de beeldbank op www.erfgoedzuidrand.be in de verf. Aan de andere kant zal de Streekvereniging samen met de gemeenten en culturele partners nieuwe acties uitwerken rond locatietheater en aandacht creëren voor talent uit de streek. Ook voor deze projecten staan verbinding en samenwerking centraal.

Samen met alle partners en de aangesloten gemeenten geven we op deze manier de komende zes jaar vorm aan de bovenlokale cultuurwerking in onze regio.

Het volledige beleidsplan kan hiernaast terugvinden.

 

Meer info?

Wil je meer informatie over onze werking of heb je een bovenlokaal cultuuridee? Laat het ons weten!

 

logo Vlaanderen