AVRA

Antwerpse vereniging voor Romeinse archeologie
Wie en wat is AVRA?

De Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie, kortweg AVRA, legt zich toe op de studie van de resten uit het verleden rond Antwerpen, in het bijzonder de Romeinse periode. AVRA wil het grote publiek laten kennismaken met archeologie. Daarvoor organiseert ze onder meer voordrachten en studiereizen, en beheert ze een archeologische collectie, verworven uit eigen opgravingen. AVRA neemt ook geregeld actief deel aan archeologische colloquia en studiedagen, met resultaten uit eigen onderzoek.

Het bewaren en bestuderen van de archeologische collectie is één van de kerntaken van de vereniging. In de depots en werkruimtes in Kontich en Wijnegem worden de vondsten bestudeerd, geconserveerd en gerestaureerd. Een selectie van de vondsten wordt tentoongesteld in het gemeentehuis van Wijnegem en in het Museum voor Heem- en Oudheidkunde van Kontich.

Daarnaast werken we aan de publicatie van de vondsten en de opgravingsresultaten. Jaarlijks staan in het AVRA-bulletin de rapporten van de vooruitgang van dit onderzoek. Maandelijks (februari tot juni en september tot december) zijn er lezingen over actuele archeologische onderwerpen. Daarbij zoeken wij naar een evenwicht tussen lokaal onderzoek in Vlaanderen en daarbuiten.Elk jaar bezoeken we archeologische musea en tentoonstellingen onder leiding van deskundige gidsen. Met regelmaat organiseert de vereniging ook meerdaagse reizen.

Teken je graag, of wil je helpen bij het restaureren van aardewerk, laat het ons dan weten!

Voor meer info, zie avra.be

A tot Z