Contios

CONTIOS

°2012-2013 (KONTICH)
IDENTITEIT: FIGUUR UIT DE GERMAANSE MYTHOLOGIE
 

Contios is de enige reus in de zuidrand die gedoopt is. In 2016 werd hij samen met zijn peter, schrijver Jeroen Olyslaegers, burgemeester Bart Seldeslachts en in het bijzijn van honderden toeschouwers ingeschreven in het volksregister van Kontich.

De beweegbare gigant van 6 meter hoog en met een gewicht van 100 kg verwijst naar het Keltische verleden van Kontich waarbij hij een Keltische honderdman (periode ~ 100 BCE) uitbeeldt. Contios representeert de stamvader van Kontich. Hij beschermt en waakt over deze omgeving. De reus is gemaakt door de samenwerking van 2 Kontichse scholen in opdracht van REUZENplan. Het hoofd uit hout werd vervaardigd door Toon Van Ishoven, de romp uit wilg is een creatie van de Academie Kontich. In het donker schittert deze reus des te meer door zijn interne verlichting!

Om Contios te laten voortbewegen zijn, naargelang de ondergrond, minstens 9 personen nodig! De poppenspelers dragen een Alvenkostuum gemaakt en ontworpen door de modeafdeling van het Sint Jozefinstituut in Kontich. Hij kan stappen en met zijn armen bewegen zoals een stokpop. Zo kan hij zitten, vooroverbuigen, knielen, een hand geven en met zijn hoofd draaien. Al deze bewegingen zijn handmatig aangestuurd en ingeoefend. Wanneer hij op pad gaat, rijdt er een kar van 2 meter breed en 3,5 meter lang achter hem aan. Deze kar heeft drie duwers nodig, en op de kar staan twee personen om de reus zijn rug en hoofd te laten bewegen. Om de reus een halve cirkel te laten draaien heeft hij een draaicirkel nodig met een doorsnede van maar liefst 8 meter! Korte zijstappen naar links of rechts zijn wel mogelijk zonder de bijhorende kar te verplaatsen. Door zijn flexibele ledematen kan Contios in allerlei houdingen worden opgehangen aan gevels of bomen.

In tegenstelling tot andere reuzen in de streek is deze reus geen stoetenreus, maar een verhalenreus. Voor een traditionele stoet zijn zijn bewegingen te traag en zou hij voor te grote openingen in de stoet zorgen. Hij is eerder een acteur met een eigen stem met verhalen waarin hijzelf de hoofdrol speelt. De activiteiten waaraan hij deelneemt zijn bijgevolg niet traditioneel op een vaste datum, maar gebonden aan hedendaagse gebeurtenissen zoals openluchtspektakels, opening van een nieuw gemeentehuis, de 50-jarige viering van een wijk... Meestal wordt hij begeleid door muzikanten, opgenomen muziek, ofwel zijn eigen vertelstem. Er is ook een eigen reuzenlied met Jan Van de Roost als componist.

Tekst: Bruno Stappaerts

Meer weten over Contios? Dat lees je hier!