De Historische Gidsen van Erfgoed Edegem

De Historische Gidsen van Erfgoed Edegem zijn een groep vrijwilligers die eenzelfde passie delen: bezoekers onderdompelen en rondleiden in boeiende, Edegemse historische locaties.

Het begon allemaal met Fort 5. Geen steen die de Gidsen niet weten liggen, geen verhaal dat ze niet kennen uit dit prachtige staaltje militaire bouwkunst. Ook vandaag nog komen ze op voor de belangen, de bewaring en de restauratie van het fort.

Maar daar bleef het niet bij. Ondertussen breidde het arsenaal van de Gidsen zich uit met rondleidingen op maar liefst acht andere locaties: de Garden Citywijk Elsdonk, de Basiliek, de Grot,de Sint-Antoniuskerk, het oud-gemeentehuis, wijk de Leikes,Hof ter Lindenen de begraafplaats. Stuk voor stuk historische locaties met een verrassend verleden en verhaal!

Deze rondleidingen brengen zij op aanvraag of tijdens de jaarlijkse open rondleidingen.

De Historische Gidsen zijn vertellers van nature. Dat blijkt ook uit de vele andere evenementen die ze organiseren. Beroemd (of berucht?) zijn de nocturnes met verhalen over de lotelingen in het fort en de gebeurtenissen op het fort tijdens het begin van de Eerste Wereldoorlog. In de zomer vinden dan weer de zomervertellingen plaats, met de sagen van Guldentop en Manke Lies of het vertellement "Diamanten in de tuin".  

 

Open rondleidingen

Verspreid over het jaar verzorgen de Historische Gidsen open rondleidingen op alle bovenvermelde locaties. De rondleidingen vinden steeds plaats op zondagnamiddag en kosten 1 euro per persoon. Op voorhand inschrijven is niet nodig.

Meer informatie over de data van de open rondleidingen vind je in het gemeentelijk infoblad of op onze website.

Data open rondleidingen

 

Rondleidingen op aanvraag

De Historische Gidsen bieden rondleidingen op aanvraag op alle locaties uit hun repertoire. De wandelingen duren 1 uur tot 2,5 uur, afhankelijk van de locatie.
De prijs bedraagt 1 euro per deelnemer, met een minimum van 20 euro per aanvraag (60 euro voor bedrijven), gids inbegrepen.

Voor elke locatie kan een rondleiding op maat gemaakt worden en ook scholen zijn welkom.

Reserveren doe je telefonisch 03 289 22 20 of via mail cultuur@edegem.be

Van Tijd tot Tijd

Ontdek Edegem door de eeuwen heen met de gloednieuwe gidswandeling! Sluit je aan bij de Historische Gidsen en wandel samen 3,5 km in slechts 2,5 uur tijd. Verbaas je over de boeiende geschiedenis van deze prachtige plek.

Deze wandeling is geschikt voor alle leeftijden, en we passen ons graag aan jouw tempo aan. Voor scholen hebben we bovendien een speciaal opdrachtenpakket, zodat ook zij op een educatieve en plezierige manier kunnen genieten van deze historische ontdekkingsreis.

Mis deze kans niet om de charme van Edegem te ervaren. Sluit je aan bij onze wandeling en laat je betoveren door de tijd!

Nieuwsgierig naar wat aan bod komt? Aha! Klik dan hier.

Interesse? Reserveer telefonisch 03 289 22 20 of via mail cultuur@edegem.be.

Voor scholen en jeugdbewegingen bestaat bij deze wandeling een gratis pakket met opdrachten.