Sinds zijn oprichting in 1980 heeft de Heemkundige Kring Aartselaar in zijn documentatiecentrum een uitgebreide collectie documentair erfgoed verzameld.
Centraal staat een ruime erfgoedbibliotheek, die momenteel geleidelijk aan ontsloten wordt via een onderdeel van de digitale catalogus van de gemeentelijke bibliotheek van Aartselaar. Het gaat om een heterogene collectie boeken en monografieën. Naast werken over algemene geschiedenis en cultuurgeschiedenis treffen we er ook literatuur aan over Aartselaar, de zuiderkempen, heemkunde, familiekunde en biografieën. Het oudste boek uit de collectie is een werk van Maarten del Rio uit 1603: Disquisitionum Magicarum (Onderzoekingen naar Magie).
Daarnaast telt het eigen heemkundig archief van deze heemkring momenteel meer dan 160 thematische archiefdozen en ook dat groeit uiteraard steeds verder aan. Dit zijn dossiers van al het documentair materiaal, verzameld over één bepaalde lokale organisatie, vereniging of persoon.
Naast boeken en monografieën bezit de heemkring ook heel wat tijdschriften. Het merendeel is afkomstig van andere lokale erfgoedhouders en handelt vooral over heemkunde, volkskunde of familiekunde. Zelf verzorgd de heemkring al meer dan 40 jaar de uitgave van het eigen tijdschrift “Heemkring Aartselaar”.
In de fototheek treffen we ca. 6000 foto’s en evenveel (ingescande) dia’s aan over alle facetten van het dagelijks leven in Aartselaar sinds 1890 (klasfoto’s, portretten, straatgezichten, verenigingsleven…). Speciaal zijn een 100-tal glasplaten (negatieven) uit de privécollectie van Nestor Gérard, die bekend staat als ‘de fotograaf van de Vlaamse Beweging’.
Naast de bibliotheek, de fototheek en de archiefdozen bezit de heemkring van Aartselaar nog andere documenttypes. Zo beschikken ze over een prentenkabinet met een honderdtal zichtkaarten van Aartselaar, naast diverse collecties zoals: meer dan 1000 affiches, meer dan 20.000 krantenartikels met lokaal nieuws, grote collecties rouwbrieven, bidprentjes, menu’s, communieprentjes, e.d.m.