Koninklijke Kring voor Heemkunde Kontich

De collectie documentair erfgoed van de Koninklijke Kring voor Heemkunde Kontich bevat vele documenttypes: een collectie bidprentjes en rouwbrieven, een collectie affiches, thematische dossiers, tijdschriften architecturale bouwplannen en een kaartenkabinet.

De kring bezit een zeer diverse collectie boeken en monografieën. In 1943 liet voorzitter Jozef Van Herck een deel van zijn boekenverzameling na aan de heemkring die hij gesticht had. Dit vormde de start van het heemkundige bibliotheek. De momenteel ca. 5000 werken zijn voornamelijk boeken over algemene ne lokale geschiedenis, aardrijkskunde, heem- en volkskunde, archeologie en catalogi van tentoonstellingen. De heemkring kwam ook in het bezit van de bibliotheek van het begijnhof van Lier, een uniek stukje documentair erfgoed dat van de vernietiging is gered door Jozef Van Herck. De werken worden als afzonderlijke collectie bewaard. Het gaat om 375 boeken, waarvan de oudste teruggaan tot 1524. In de bibliotheek bevinden zich ook gekopieerde artikels over Kontich, textiel en in het bijzonder merklappen. Ze zijn gerangschikt op auteur.

De heemkring bezit nog een tweede uniek stukje documentair erfgoed: een collectie van meer dan 300 filmbanden, een schenking van de heer Uyttendaele. Die testte vanaf 1930 voor Agfa-Gevaert nieuw ontwikkeld materiaal om filmopnamen te maken. De onderwerpen zijn zeer divers: Kontich en omgeving, het dagelijks leven, feesten, sportmanifestaties, reizen naar het buitenland, processies en optochten. De heemkundige kring is bezig met de digitalisering van de filmbanden.

De heemkring bezat ook een uitgebreide collectie oude kranten. Die werd grotendeels afgestaan aan het Dagbladmuseum in Aartselaar, het Joods museum voor deportatie en verzet in het Mechelse Dossinkazerne en het In Flanders Fieldsmuseum in Ieper. De vereniging bewaart nu alleen nog de lokale kranten die betrekking hadden en hebben op Kontich: De Gazette van Kontich, De Kijkop, Contactblad van Kontich en Kontich hier en nu.

De heemkring verzamelde ook heel wat archiefbestanden, in de eerste plaats van enkele lokale verenigingen: de sint-martinus Scouts, de harmonie Sint-Cecilia 1812-1970 en Vrede en Vermaak, gedeelten van de archieven van de Sint-sebastiaan schuttersgilde en Schuttersvereniging De Eendracht. Daarnaast zijn er ook privéarchieven van Jozef Van Herck (1910-1984), Robert Van Passen (1950-2002), Ludovic Hellemans (1960-1998) en Jozef Olyslaegers.

Ten slotte is er de fototheek van de kring. Die is opgebouwd uit een kleine collectie glasnegatieven, prentkaarten en een groot aantal foto’s, waarvan vele digitaal. De onderwerpen zijn zeer divers, maar hebben voor het overgrote deel betrekking op Kontich. Het zijn meestal foto’s of prentkaarten van straatzichten, stoeten, evenementen of manifestaties in Kontich en portretten van zijn inwoners. De vereniging verricht ook onderzoek naar textiel en in het bijzonder merklappen. Men verzamelde tot dusver ca. 200 digitale foto’s van textiel in het algemeen en merklappen in het bijzonder.

De heemkring bezit ook een rijkelijke objectcollectie, een deel ervan kan je bezichtigen in hun museum. Zeker de moeite waard voor een bezoekje!

Meer informatie: https://www.museumkontich.be/