Moe Lies

MOE LIES


°2021-2022 (HOVE)
IDENTITEIT: DORPSFIGUUR


Peer de Garde, reus uit Hove, kreeg in 2022 gezelschap van Moe Lies! De reus Moe Lies is gebaseerd op een vroeger bestaande, dierbare burger van Hove.

Als mens was Moe Lies, figuurlijk gezien dan, ook een reuzin. Zij was de eerste (geregistreerde) burger van Hove die honderd kaarsjes mocht uitblazen, de eerste gekende eeuweling dus. Dat werd in het jaar 1978 met toeters en bellen gevierd. Op de burgerlijke stand stond ze toen ingeschreven als ‘Verbeeck Maria Elisabeth, weduwe van de heer Henri Goyvaerts, geboren te Nijlen op 26 februari 1878, gehuisvest te Hove sinds 26 januari 1922’.

Moe Lies was een ijverige moeder van zes kinderen en bovendien jarenlang bareelwachter die het wel en wee van de treinreizigers in Hove verzorgde. Haar kleinkinderen omschrijven haar als een zorgzaam, eenvoudig en stil persoon. Deze bescheidenheid sierde haar. Al van jonge leeftijd kampte Moe Lies met gezondheidsproblemen. Met als gevolg dat ze geregeld afwezig was voor haar taak als bareelwachtster.  Wanneer de NMBS haar om die reden op 49-jarige leeftijd met pensioen stuurde, was voor Moe Lies de maat vol. Ze sloeg het roer om en begon zich te verdiepen in de kennis van Duitse artsen.

Ze ging op zoek naar een formule voor een gezond leven. Deze formule heeft ze zeker en vast gevonden. Moe Lies werd uiteindelijk 103 jaar oud. Ze was voor haar kinderen, kleinkinderen en haar omgeving dan ook een trekkend voorbeeld en zal dat in de toekomst, als reuzin, voor elke Hovenaar zijn.

Het maken van een reus is een reuzenwerk waar veel helpende handen aan te pas komen. Voor de afmetingen, materialen en technieken werd de bestaande reus Peer de Garde grondig geanalyseerd. Johan Faes is momenteel bezig met het maken van een gelijkaardige ribbenkast, de kunstacademie zal het hoofd en de armen ontwerpen en Ann Goyvaerts zal samen met de Damesvereniging Moe Lies haar outfit samenstellen. De Heemkundige Kring De Markgraaf zal het project bijstaan met historische exactheden betreffende Moe Lies en deHOVEnaar zal erover vertellen. Vanuit de kunstacademie zal iedereen op de hoogte worden gehouden van het wordingsproces van Moe Lies via infoHove. Daar komt immers heel wat bij kijken, zo blijkt! Aan de hand van tekst en beeld zal de totstandkoming van reuzin Moe Lies telkens gerapporteerd worden. Wordt dus vervolgd!

Tekst: Davy Verbeeck