Privécollectie wielertruien

Wist je dat er zich op een zolder in Edegem een collectie van meer dan 600 wielertruien huisvest? Jasper De Deyne, bezieler van de verzameling, vertelt je er graag meer over!

1. Hoe is jouw verzameling ontstaan?

Zoals het vaak gaat in het leven is het ontstaan van mijn verzameling een samenloop van omstandigheden, niet te voorspellen gebeurtenissen en ontmoetingen. In mijn jeugd was ik voetballer. Een 15-tal jaar geleden liep ik een zware blessure op die meteen het einde van die carrière betekende. Tijdens het revalideren thuis begon ik te sleutelen aan een oude koersfiets, om toch terug wat beweging te hebben. Één oude koersfiets werd er vijf, vijf werden er 25 en meer.

Het aantal fietsen stapelde zich doorheen de jaren dus op. Maar fietsen nemen plaats in, veel te veel plaats. Op wielerbeurzen die ik in die periode bezocht maakte ik kennis met gelijkgezinden, maar ook met niche-verzamelaars met specifieke specialisaties, waaronder bv. bidonverzamelaars maar ook truienverzamelaars. Via die contacten kwam er bij mij ook meer en meer interesse in enkel truien. De truienverzameling is dan ook begonnen als aanvulling op de fietsenverzameling - bij elke koersfiets een passende trui - maar ging al snel een zelfstandig leven leiden.

Zo besloot ik een 10-tal jaar geleden om me enkel nog op wielertruien toe te leggen. Mijn focus ligt op Belgische renners en ploegen, van vroeger tot nu. Het totale aantal weet ik niet (ik tel nooit) want een deel van de collectie “leeft”. Er komt regelmatig wat bij en nu en dan gaat er ook wel iets weg.

2. Wat is je favoriete collectiestuk?

Één favoriet stuk er uit pikken is me te moeilijk, dit verandert nu en dan nog wel eens. Al heb ik natuurlijk wel enkele stukken die er tussenuit springen, denk ik bv. aan een roze leiderstrui uit de Giro 1972 gedragen door Eddy Merckx, een gele leiderstrui uit de Ronde van Frankrijk gedragen door Freddy Maertens of een wereldkampioenentrui gedragen door de veel te vroeg gestorven Jean-Pierre Monseré.

Leiderstrui, de Giro, 1972Jasper De Deyne

3. Wat zou je met het wielertruienmuseum nog graag verwezenlijken?

Waar dit gaat eindigen is voor mij momenteel nog niet duidelijk. Ik ben dagelijks met deze collectie bezig. Enerzijds ga ik op zoek naar bepaalde specifieke truien die nog op mijn verlanglijst staan, anderzijds doe ik onderzoek en inventarisatie.

Waar ik wel naar uitkijk is om de collectie nog meer te gaan ontsluiten. Niet enkel digitaal, maar ook fysiek. Zo kijk ik er naar uit om bestaande samenwerkingen verder uit te bouwen en nieuwe mogelijkheden te gaan verkennen maar sta ik ook altijd open voor nieuwe samenwerkingen. Heel specifiek is de Erfgoeddag 2025 wel een dag om naar uit te kijken.