Vlaanderen telt zo’n 15 000 kapelletjes! Van kleine gevelbeeldjes tot veldkapellen, stuk voor stuk monumentjes die ons landschap kleuren. Ze herbergen bijzondere objecten en zijn onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude gebruiken en verhalen. Met het project kapelletjes in Vlaanderen wil de Vlaamse overheid, in samenwerking met onder andere KU Leuven en PARCUM het roerend en immaterieel erfgoed van de kapelletjes inventariseren.
Ook in de Zuidrandgemeenten bepalen de vele kapelletjes mee onze omgeving en vertegenwoordigen ze een belangrijke erfgoedwaarde. Ze zijn sterk verbonden met specifieke verhalen of tradities die soms tot vandaag nog doorleven, maar zijn erg kwetsbaar wanneer ze niet langer gebruikt of onderhouden worden. Heel wat van deze kleine erfgoedelementen verkeren vandaag dan ook in slechte staat. Samen met onze gemeenten, eigenaars, erfgoedvrijwilligers, en buurtbewoners willen we daar verandering in brengen en ze in ere houden of herstellen.
De IOED’s en het Regionaal Landschap van de regio Rivierenland organiseren daarom een reeks digitale, interactieve inspiratiesessies rond vier verschillende thema’s, boordevol praktische tips en voorbeelden om mee aan de slag te gaan, en een hands-on workshop in de ‘kapelletjesmaand’ mei. Dat doen we samen met PARCUM en KADOC/KU Leuven, die met het project ‘Kapellen in Vlaanderen’ onder meer een handige online inventaristool hebben samengesteld.
Programma
Inventariseren en waarderen – donderdag 7 maart van 10 tot 12 uur
- Kapelletjes in Vlaanderen: een digitale inventarisatietool (Bert Verheyden, PARCUM/KADOC KU Leuven)
- Inventariseren in de praktijk: in samenwerking naar een gedragen lokaal beleid (Marijke Drijbooms, Erfgoed Noorderkempen)
- Waardering en beleidsverankering van geïnventariseerde kapellen (Orane Sermeus, IOED IGEMO)
Onderhoud, (her)gebruik en community-building – dinsdag 23 april van 10 tot 12 uur
- Onderhoud van kapellen (Monumentenwacht provincie Antwerpen)
- ‘It takes a village’: hoe een gemeenschap bouwen rond kapellen (IOED Rupelstreek en Regionaal Landschap Rivierenland)
Workshop inventariseren en waarderen – zaterdag 4 mei
- locatie en tijdstip nog onder voorbehoud
Kapellen in ‘t groen – maandag 18 juni van 10 tot 12 uur
- Landschappelijk erfgoed bij kapellen (Nele Vanmaele, Erfgoedonderzoeker Landschap Agentschap Onroerend Erfgoed)
- Voorbeelden uit de praktijk (Gilles Paelinck, Regionaal Landschap Houtland & Polders)
Financiering en publiekswerking – donderdag 3 oktober van 10 tot 12 uur
- Betaalbare kapellen
- ‘Als kapellen vertellen’ en nog meer i(OE)deën (IOED Zuidrand)
Je kan de digitale sessies achteraf ook herbekijken.
Inschrijven en meer info
Inschrijven voor één of meerdere van de gratis sessies en workshop kan via info@bergennete.be of https://bit.ly/3wzBmPB.
De inspiratiereeks kapelletjes is een initiatief van de IOED’s Berg en Nete, IGEMO, Erfgoed Rupelstreek, Zuidrand en het Regionaal Landschap Rivierenland in samenwerking met PARCUM en KADOC/KU Leuven.