Elke maand zetten we een vrijwilliger in de Zuidrand in de kijker. Deze keer Bart Burman, erfgoedvrijwilliger bij talloze projecten.
Bart Burman werkt momenteel mee aan de verpakking van de collectie bij de Mortselse Heemkundige Kring, maar is al langer actief als erfgoedvrijwilliger bij Erfgoed Edegem als gids en helpt hij ook mee in het Historisch Archief van Erfgoed Edegem.
Waarom ben je erfgoedvrijwilliger geworden?
Lang geleden, meer dan 20 jaar, stond er een zoekertje in Edegem Magazine voor historische gidsen. Ik woon bijna heel mijn leven op den Elsdonk en kende Fort 5 goed, toen echter verboden toegang wegens militairen, nu plotseling open voor het grote publiek.
Daar leerde ik op vele vergaderingen, werkzaamheden en lezingen het een en ander over de geschiedenis van die Brialmontforten. Ook zaten in die grote groep vrijwilligers enkele spitsvondige schrijvers over andere onderwerpen: de basiliek, de grot, Garden City, de hoeves en een korte beschrijving van de Eerste Wereldoorlog in Edegem. Dat laatste project liep een beetje uit de hand, 6 jaar opzoeking met 3 boeken als resultaat.
Wat vind je het leukste aan je vrijwilligerswerk?
Een 8-tal jaar geleden kreeg plotseling het Edegems archief wind in de zeilen. Hopen dossiers werden vanuit het oude gemeentehuis verhuisd naar het nieuwe archief HAEE (historisch archief van Erfgoed Edegem). Met een stevige ploeg, verschillende talenten en krachten, staat dit project bijna op de rails.
De volgende fase is digitalisering. Dat wordt echt na benoemen, inpakken en bewaren van diverse objecten het grote werk voor de toekomst, hoe alles netjes op het kleine scherm van de computer zetten?
Welke tip geef je mee aan nieuwe vrijwilligers?
Iedereen is welkom nij het historisch archief van Edegem. Als je de microbe van het willen weten en kennen bezit voor het vroegere dagelijkse leven gaat die wereld open dankzij de vele zuurvrije archiefdozen met als toetje fijne aangepaste commentaren.
Mie De Backer