Vrijwilliger in de kijker: Bart van der Spiegel

Elke maand zetten we een vrijwilliger in de Zuidrand in de kijker. Deze keer Bart van der Spiegel, wandelexpert die meewerkte aan het uittekenen van het virtueel wandelnetwerk in de Zuidrand.
 
Hoe ben je tewerk gegaan om de trajecten in kaart te brengen voor onze regio?
Ik wandel al lang in de streek. Natuurpunt organiseert ook regelmatig een wandeling langs haar natuurgebieden. De lokale afdelingen van Fietsersbond organiseren ook al 10 jaar een winterwandeling. Ik had ook meegewerkt aan de opmaak van de wandellussen.  Ik ben dus vertrokken van de paden die ik al kende en dan op zoek gegaan naar missing links.
 
Vereiste het virtuele netwerk een andere aanpak dan het uittekenen van bewegwijzerde wandellussen?
Een beetje wel. Bij een wandellus moet je na 5 à 10 km terug op je vertrekpunt geraken. Voor de wandelknooppunten hebben we geprobeerd om alle interessante paden op te nemen. Maar in grote lijnen is de aanpak hetzelfde. Plaats eerst de stukken op de kaart die je zeker opgenomen wil zien. Voeg dan de verbindingsstukken toe die nog voldoende aantrekkelijk zijn. Bij het netwerk werk je naar knooppunten toe. Bij wandellussen moet je ervoor zorgen dat de lengte haalbaar blijft.
 
Wat is volgens jou het grootste voordeel van het virtuele wandelnetwerk voor de Zuidrand?
Je kan flexibeler een route uitstippelen. Je kan ook eerst een stuk trein en/of bus voorzien en daarna een wandeling terug huiswaarts uitstippelen. Via de app zie je hoe je aan een volgend kruispunt raakt. Bij landelijke paden kan je de smartphone vaak voor een halve kilometer wegsteken. En als je dan toch een verkeerd pad ingeslagen bent, zegt hij dat je de voorziene route verlaten hebt. Dan kan je even controleren en dus verder het juiste pad volgen.
 
Wat is jouw verborgen plekje in de Zuidrand om tot rust te komen?
Op een telewerkdag maak ik graag een wandeling in de buurt. Ik passeer dan langs de stukken natuur rond Kontich-Kazerne. Het vaakst is dat dan een blokje rond langs het Broekbos. Maar de variatie van Langbos met de boskapellen, het vlonderpad, de overstromingszone van de Babbelse Plassen en intussen al twee kunstwerken is veruit het mooiste plekje in de buurt.

A tot Z