Vrijwilliger in de kijker: Dirk Meeussen

Elke maand zetten we een vrijwilliger in de Zuidrand in de kijker. Deze keer Dirk Meeussen, vrijwilliger bij Erfgoed Edegem en coördinator van de Sint-Antoniusprocessie.

Wat is Erfgoed Edegem?
Erfgoed Edegem is een groep vrijwilligers die onder de vlag van de cultuurdienst van Edegem werken. Dat zijn oa de Erfgoedgidsen die op acht locaties in de gemeente bezoekers rondleiden. Het Historisch Archief bewaart en archiveert  de documenten van het oude kerkarchief en van de Edegemse verenigingen. En dan zijn er nog vrijwilligers die zorgen voor het religieus erfgoed waaronder de jaarlijkse Sint-Antoniusviering. 

Welke rol speelt Erfgoed Edegem bij de Sint-Antoniusviering?
Het was op vraag van wijlen pastoor André Goossens aan Hugo Tant van Erfgoed Edegem of deze erfgoedgroep de organisatie van de jaarlijkse Sint-Antoniusviering  op zich wilde nemen. Dit is reeds een eeuwenoude traditie die voor het eerst in 1558 werd gevierd. Het is de enige processie die nog uitgaat in de Zuidrand.
Sinds 2020 nemen wij de coördinatie op ons. Voorheen was het de parochie van OLV-van-Lourdes die de organisatie in handen nam. Onze bedoeling was om zoveel mogelijk verenigingen te betrekken bij dit gebeuren. Nu zijn er al een tiental verenigingen die mee hun schouders zetten onder de Sint-Antoniusviering.

Het is mede dankzij de inzet vanuit Erfgoed Edegem dat we in 2023 de erkenning als Vlaams Immaterieel erfgoed hebben gekregen en dit voor alle Antoniusvieringen in Vlaanderen.

A tot Z