Vrijwilliger in de kijker: Gerda Damen

Elke maand zetten we een vrijwilliger in de kijker. Deze keer Gerda Damen, erfgoedvrijwilliger in Aartselaar en bij verschillende projecten

Waarom Gerda erfgoedvrijwilliger is?
Ik ben in 2014 met pensioen gegaan en toen zag ik iets over een vrijwilligersoproep in de nieuwsbrief van de stad Mortsel. AZURA was een project gestart rond een erfgoed beeldbank met oude foto’s en prentkaarten van de regio. Later zochten ze vrijwilligers voor het project Gevaert in Mortsel. Samen met tientallen vrijwilligers ging de Zuidrand op zoek naar verhalen en oud beeldmateriaal over het werken bij Gevaert, hetgeen verwerkt is in de publicatie ‘Ik werk(te) bij Gevaert’ en ‘Gevaert Ont-Wikkeld’ 
Sinds 2021 doe ik mee aan het inventarisatieproject van het funerair erfgoed in de Zuidrand. Sinds kort ben ik ook actief in de Heemkundige Kring van Aartselaar waar ik opnieuw meewerk aan de Erfgoed Beeldbank.
 
Wat vindt je het leukst aan jouw vrijwilligerswerk?
 Ik ben heel graag ‘bezig’ dus het vrijwilligerswerk houdt me zeer actief. Het geeft ook voldoening om de resultaten te zien van je eigen werk, weten dat je hebt bijgedragen aan het project. Het boek en de website over het project Gevaert die verschenen zijn, de vele foto’s op de Erfgoed Beeldbank, de graven met erfgoedwaarde die behouden blijven, enz. Zo draag ik bij aan het behoud en de publieksontsluiting van ons erfgoed in deze regio. Daarnaast is ook het sociale aspect belangrijk. Je werkt samen met verschillende mensen met dezelfde interesses waarmee je nadien bevriend blijft.

Welke tip geef je mee aan nieuwe vrijwilligers? 
Het is belangrijk om te kiezen voor een project dat je écht graag doet. Als je ziet dat het project je eigenlijk niet ligt, kan je beter niet blijven ‘hangen’. Er zijn nog genoeg andere interessante projecten waar je aan kan meewerken. Ik ben nu met pensioen, en doe nog wat ik graag wil doen en wat mij écht interesseert. Ik heb zo al heel wat boeiende projecten meegemaakt en ben onderweg heel fijne mensen tegengekomen.

A tot Z