Vrijwilliger in de kijker: Philip Maes van Toneelgezelschap Streven

Wat is Streven en sinds wanneer ben je er vrijwilliger?

Koninklijke Toneelgroep Streven is, zoals de naam het al zegt, een toneelvereniging. 

Wij spelen/maken toneel in onze vrije tijd. Vrijwilligers dus, wat men vroeger ‘amateur toneelspelers’ noemde. Die term is in ongebruik geraakt. Veel ‘amateurisme’ is er vaak niet bij wat sommige toneelgroepen op de planken brengen.

Dat merk je als Streven speler ook aan de aanvragen die je krijgt om in series mee te spelen. Kleine rollen weliswaar, maar heel leuk om te doen. Zelf stond ik al in Professor T, Langs de kade en enkele afleveringen van Thuis. Hollywood mag ook altijd bellen.

Ik ben al een flinke 30 jaar actief bij Streven. 

Als speler, daarna als regisseur en nu ook als bestuurslid en lid van de 'culinaire cel’, die elk jaar het grote Streven diner bereidt. Alleen daarvoor is het de moeite om lid te worden. Ik heb al veel dingen gedaan in m’n leven, maar Streven behoort zeker bij de dingen die ik al het langst doe.

Waarom doe je als vrijwilliger wat je (wilt) doen?

Ik heb altijd graag gespeeld. Van kindsbeen af. Zet me op een podium en ik doe wel wat.

Professioneel geef ik ook vaak presentaties (ik zit in de creatieve sector) en als auteur van de Heerlijke Hoorspelen (De Nachtegaal,  de Mestkever, Kabouter Korsakov etc..) en luisterboeken (sprookjeshuwelijken.be) geef ik ook regelmatig lezingen in scholen en bibliotheken. Dat wil ik blijven doen tot ze me tegenspartelend naar buiten  dragen. Het blijft een absoluut genot.

Wat vind je het leukst aan je passie en inzet?

Het resultaat uiteraard, vaak beloond met een hartelijk applaus. Dat soms wel eens aanzwelt tot een staande ovatie.Heerlijk. De maanden aan ijverig repeteren, op zich ook bijzonder leuk, kennen dan hun orgelpunt. Ook de repetities leveren absoluut heerlijke momenten op, omdat je samen aan iets bouwt.Ik ga soms licht vermoeid naar een repetitie, maar ik kom opgeladen weer thuis.

Welke tip geef je aan andere vrijwilligers?

Als je toneel speelt: leer tijdig je tekst. Aan alle anderen: genieten, genieten, genieten en kom eens naar Streven kijken (streven.be)

Welke tip geef je aan organisaties die werken met vrijwilligers?

Probeer zoveel mogelijk iedereen bij alles te betrekken. Super belangrijk voor een groep als KTG Streven: de spelers krijgen wel het applaus, maar die handen gaan wat mij betreft ook op elkaar voor al wie achter de schermen werkt: kostumering, regie, decor, assistentie, productie, noem maar op. Iedereen is een belangrijk radertje in het netwerk. En ook: laat iedereen vooral doen wat hij/zij graag doet. Dan krijg je blije mensen. En misschien ook waar ze goed in zijn: anders zakt het decor ineen. 

Zie je de Zuidrand als meerwaarde binnen de regio en waarom?

Absoluut. Zo kunnen we eens bij elkaar naar binnen kijken, ervaringen uitwisselen en misschien in de toekomst infrastructuur delen.

Ook hier vind ik dat samenwerking alles kan en zelfs moet overstijgen. Zeker niet in je eigen hoekje blijven zitten, maar get out there.