Open Monumentendag 2020

Programma regio Zuidrand

Elk jaar in september viert Europa Open Monumentendag. In Vlaanderen valt dit traditioneel op de tweede zondag van september. Op die dag gaan de deuren en poorten van bijzondere gebouwen, landschappen en archeologische sites wagenwijd open.

Open Monumentendag zal wegens het coronavirus een andere vorm aannemen. Een Open Monumentendag zoals de voorbije edities, zit er helaas niet in. Herita moedigt iedereen aan om in te zetten op digitale ontsluiting en dit proberen we zo goed mogelijk te voorzien in het programma voor regio Zuidrand.

Hieronder kan u het programma van het huidige jaar zien. Informatie over het programma wordt in de maanden juli en augustus verder aangevuld.

Officiële affiche (tekening van Martha Van Kuyk-Lith E. Stockmans & Co, Antwerpen. BRON: collectie Letterhuis Antwerpen

Editie 2020: zondag 13 september

Met de slagzin 't Zal je leren, staat het thema educatie centraal voor de 32ste editie van Open Monumentendag. Herita sluit zich hiermee aan bij het overkoepelende Europese thema: Heritage and Education

Aartselaar

VIIe Olympiade te Antwerpen (augustus-september 1920)

De jaren twintig van vorige eeuw…

Het decennium 1920-1930, dat - na de Eerste Wereldoorlog - “the roaring twenties”of verder nog een deel van het interbellum genoemd wordt, stond in België nog fel onder druk van de heropbouw van de schade van de oorlog. Met de staatskas was het bovendien armtierig gesteld waardoor de mogeljkheden tot nieuwe econo-mische groei beperkt bleven.

Maar dit weerhield België er niet van om in te gaan op het verzoek van het Internationaal Olympisch Comité om de Olympische Spelen in Antwerpen te houden. Voor de financiering deed de Belgische staat beroep op een aantal Antwerpse reders en diamantairs. De “VIIe Olympiadelaan” en een resem straten met sportnamen in de omgeving van het Kiel herinneren nog steeds aan deze grootse sportieve gebeurtenis. Eén welbepaalde sportmanifestatie - niet de minste! - vond zijn weerklank tot in Aartselaar en buurgemeenten. Met name de Olympische marathon, een loop-wedstrijd van 42,750 km., vertrok op het

kiel en kwam via de Boomsesteenweg (nu beter bekend als de drukke A12) langs Wilrijk naar Aartselaar, dwars door ons dorp (Laar, Reetsesteenweg) om verder via Reet, Rumst en Waarloos naar Kontich te lopen, waar “halfweg” in de omgeving van de Reepkenskapel gekeerd werd om de terugtocht aan te vangen in omgekeerde richting tot in het stadion van het Kiel, waar dus zowel het vertrek als de aankomst plaats vonden.

Herdenking VIIe Olympiade Antwerpen 1920

N.a.v. deze grootse internationale sportmanifestatie van 100 jaar geleden hebben we - samen met de kalligrafievereniging Die Scoone Letter - een herdenkingstentoonstelling met canvasdoeken opgezet tussen de bibliotheek en het lokaal van de heemkundige kring, waarop vergro-tingen van foto’s en tekeningen uit 1920 te zien zijn, aangevuld met kalligrafische teksten, ter memorisatie van dit belangrijk olympisch sportgebeuren.

Wanneer? Deze buitengewone buitententoonstelling op canvassen is te bewonderen tussen 15 augustus en 15 september

Waar? parcours tussen Bib en HKA. Nadien verhuizen de canvassen naar het sportcentrum waar zij eveneens de olympische geest van 1920 nog enkele weken zullen gedenken op het sportcentrum. In het lokaal van de heemkundige kring is aanvullend nog een bijpassende tentoonstelling opgezet met extra foto’s en archiefmateriaal.

Prijs? gratis!  

Coronamaatregelen Als organisatoren kregen wij groen licht via een CERM-certificatie (Covid-Event-Risk-Model) bij de gemeentelijke evenementenaanvraag (zie onderaan). Groepsbezoeken met gids zijn mogelijk na afspraak, echter zonder horeca-activiteit in onze lokalen,mits rekening te houden met de geldende covid-maatregelen op dat moment.
Meer weten? rene.beyst@scarlet.be 

Deze tentoonstelling geniet extra steun van de cultuurraad en de sportraad en wij danken bij deze ook voor de medewerking van cultuur-dienst, communicatiedienst, technische dienst en sportdienst, zonder dewelke dit opzet niet mogelijk zou geweest zijn in deze moeilijke coronatijden. Ook onze dank aan de schooldirectie van CADE, verzamelaar Danny Geerts uit Zoersel en de kalligrafen van “Die Scoone Letter

Tekst: René Beyst

Foto: Officiële affiche (tekening van Martha Van Kuyk – Litho E. Stockmans & Co, Antwerpen). Bron: collectie Letterenhuis Antwerpen

kinderactiviteit
Kiel

Olympisch zomerparcours voor kinderen

Gekoppeld aan de tentoonstelling van de Kalligrafievereniging “Die Scoone Letter” en de Heemkundige kring Aartselaar werkten de Sport- en Cultuurdienst een Olympisch zomerparcours uit op kindermaat.

Vanaf 14 augustus kunnen kinderen langs het parcours allerlei sportopdrachten volbrengen en historische quizvragen oplossen. Het formulier hiervoor kan afgehaald worden aan de balie van de bibliotheek tijdens de openingsuren. Het parcours is laagdrempelig en zo samengesteld zodat er geen extra materiaal nodig is. Daag je vriendjes uit voor een sportief duel en ontdek wie het meest weet over sport in de vroege 20ste eeuw.

Elke deelnemer mag zijn ingevuld formulier afgeven in de bibliotheek en op het speciale winnaarspodium gaan staan. Neem een foto, bezorg ze aan de sportdienst en maak kans op leuke prijzen!

Wanneer? vanaf 14 augustus tot 12 september

Waar? wandelstraatje tussen Bibliotheek en Carillolei

Meer info? www.cultureelcentrumaartselaar.be

Het Sportieve verleden van de Antwerpse Olympiadewijk en het Kiel

(gegidste wandeling)

Natuurlijk herdenkt ook Antwerpen zelf haar honderjarig Olympisch feest. Met een stadsgids trekken we naar de Olympiadewijk en het Kiel waar de sporen van de spelen her en der nog zichtbaar zijn in het straatbeeld. Leuke anekdotes en geschiedkundige feiten wisselen elkaar af tijdens een gezellige wandeling. Wist je bijvoorbeeld dat de iconische vlag met ringen voor het eerst geheven werd in Antwerpen?

Wanneer? Zondag 4 oktober 2020 start om 10:00 uur, einde voorzien omstreeks 12:00 uur

Waar? VIIde-Olympiadelaan 2, 2020 Antwerpen

Prijs? € 5 (exclusief het vervoer naar olympiade)

Begeleiding? Stadsgidsen Antwerpen

Inschrijven of meer info? www.cultureelcentrumaartselaar.be

Optioneel: een gezamenlijk vertrek met het openbaar vervoer vanuit het centrum van Aartselaar

 

Lint

Gids voor Lint

 

Wandelen: op zoek naar de Lintse roots

Op 30 juni 1869 werd de oprichting van de nieuwe gemeente Lint in het staatsblad kenbaar gemaakt. De installatie van de eerste gemeenteraad had plaats op woensdag 5 januari 1870. 150 jaar geleden.
Lint is daardoor een vrij jonge zelfstandige gemeente doch kent een zeer rijk verleden. In vijf wandelingen verspreid over het jubileumjaar zullen we trachten dit rijk verleden te onderzoeken. Het is vooral geen geschiedkundige oefening. Wegens de sluiting van OC De Witte Merel en het woonzorgcentrum door het Coronavirus en de beperkte openingsuren in het gemeentehuis, kan je de wandelbeschrijving van de eerste twee wandelingen online downloaden en printen.

Wandeling 1:https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/op-zoek-naar-de-lintse-roots/658e644d-9190-4717-9cdf-2049eb9cdac8

Wandeling 2: https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/het-leven-zoals-het-vroeger-was/3cea21f7-bd5a-47f6-ad8a-056f77edfa60

Wandeling 2, uitbreiding: https://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/het-leven-zoals-het-vroeger-was-uitbreiding/5d590515-ed9d-4a03-ade3-5dda504b4207

Meer info over Gids voor Lint kan je hier terugvinden.

agfa
ijkelder

Digitale activiteiten

GEVAERT ONT-WIKKELD

In de zomer van 2018 filmden we, in samenwerking met de Kleine Expeditie, de maquette die gemaakt werd voor de Wereldexpo van 1958 en destijds in de schaduw van het Atomium stond te pronken.

Deze miniatuurweergave van de fabriek uit Mortsel was het startpunt van de virtuele toer "Gevaert ont-wikkeld". Samen met de vrijwilligers en enkele oud-werknemers, brachten we de verschillende plaatsen op de maquette in kaart en werden de verhalen gelinkt aan de juiste locatie.

Het prachtige resultaat van deze samenwerking kan je via onderstaande link ontdekken.

http://gevaert.dezuidrand.be/#Home

Veel kijk- en luisterplezier!

 

Zuidrand Wandelapp: speels wandelen met je kinderen

Met de gratis Zuidrand Wandelapp wordt wandelen fun!

Detective in spe? Ga op wandel door de Zuidrand en ontrafel de vier spannende Zuidrand-mysteries - samen met het detectivenduo Noor en Lukas. Zij zijn dol op de Zuidrand, want daar bulkt het van de raadsels. En die lossen Noor en Lukas graag op.
Help jij hen?
Download de gratis app in de Google of Apple Appstore, en word ook een superspeurder.

Meer info? https://www.toerismezuidrand.be/index.php/nl/zuidrand-wandelapp-speels-wandelen-met-je-kinderen

* Alle illustraties zijn copyright @ 2018, Paul Nauwelaerts, Lier