Jobstudenten gezocht!

Heb jij een hart voor cultureel erfgoed? Zoek je nog een zinvolle invulling van je zomer en een nuttige (eerste) werkervaring?

Dan ben jij de juiste persoon om tijdelijk het team van Erfgoedcel Zuidrand te versterken voor onze registratietrajecten bij de heemkundige kringen in onze regio.

Jobstudenten collectieregistratie – Tijdelijk (juli/augustus)
Voltijds (38u/week) – m/v/x – 2 tot 5 weken tussen 15/07/2024 en 19/08/2024 – schaal C1-C3
Streekvereniging Zuidrand – Erfgoedcel Zuidrand

Wie zijn we?

De Streekvereniging Zuidrand is een samenwerkingsverband rond cultuur, erfgoed en toerisme tussen zeven gemeenten (Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel) met steun van de Provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid.

Erfgoedcel Zuidrand is een onderdeel van Streekvereniging Zuidrand die zich inzet voor het cultureel erfgoed. Cultureel erfgoed is zowel tastbaar (roerend) als minder tastbaar (immaterieel) erfgoed. Denk aan kunstwerken, gebruiksvoorwerpen, archiefmateriaal, documenten… maar even goed tradities, rituelen, ambachten, streekgerechten, dialecten en volksliedjes.

Wat staat je te wachten in deze uitdagende job?

Erfgoedcel Zuidrand is van start gegaan met de ondersteuning van de heemkundige kringen in de regio. We focussen ons hierbij op de registratie (en digitalisering) van de heemkundige collecties en archieven. Door minimale registratiegegevens (digitaal) te registreren, is er meteen ook een stevige basis om de erfgoedwaarde van de collecties en archieven verder te verkennen.

Je werkt mee aan de registratie van de collecties en archieven van de heemkundige kringen door:

 • Het beschrijven van collectie- en archiefstukken aan de hand van vooropgestelde richtlijnen.
 • Het aanbrengen van inventarisnummers.
 • Digitaliseren van beeldmateriaal en archiefstukken.

Jouw opdracht brengt je wekelijks naar een andere locatie in de Zuidrand-regio. Bij elke heemkundige kring (of erfgoedpartner) ga je een week lang aan de slag. Van het inventariseren van religieuze erfgoedobjecten en archiefstukken tot digitaliseren van fotomateriaal en documenten. Je krijgt hierdoor een stevige onderdompeling in de werking van een erfgoedvereniging en registratiemethodes.

Wanneer kom je in aanmerking?

 • Je bent gemotiveerd en je hebt interesse in heemkundige collecties en lokale geschiedenis.
 • Je bent in het bezit van een diploma secundair onderwijs.
 • Je volgt een opleiding erfgoedstudies / archivistiek / kunstwetenschappen/ geschiedenis / conservatie-restauratie… aan het hoger onderwijs.
 • Enige ervaring met collectieregistratie en/of archiefwerk is een pluspunt.   
 • Je kan zelfstandig werken.
 • Je bent in bezit van een eigen laptop met MS Office.
 • Je bent onderdaan van een lidstaat van de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland.
 • Alle locaties zijn bereikbaar vanuit onze uitvalsbasis in het gemeentehuis van Kontich met de fiets. Een eigen wagen is een pluspunt maar geen vereiste.

Wat staat hier tegenover?

Binnen deze uitdagende functie zal je actief bijdragen aan het behoud en beheer van de heemkundige collecties in de Zuidrand. Deze functie geeft je de kans om bij te leren over de lokale geschiedenis en werkervaring op te doen binnen collectiebeheer.

Je werkt 2 tot 5 weken tussen 15/07/2024 en 19/08/2023. Je werkt voltijds (38u/week), waarbij je werktijd flexibel kan worden ingevuld.

Je werkt wekelijks op een andere locatie in de Zuidrand. Je start in het centrum van Edegem, daarna ben je welkom in de lokalen van de heemkundige kringen van Mortsel, Kontich, Hove en Aartselaar.

Je verkrijgt een bruto-uurloon van €13.99, wat voor vijf weken neerkomt op €2 658,10. Aangevuld met een fietsvergoeding en/of terugbetaling openbaar vervoer.

Contactpersoon