De Evolutie van Houtbouw in de Zuidrand: Van het Neolithicum tot de Middeleeuwen
De Zuidrand heeft een rijk archeologisch verleden. Mensen wonen en werken al duizenden jaren in deze regio. Archeologen hebben hiervan de sporen teruggevonden. De oudste huizen zijn bijna 4000 jaar oud en bestonden uit hout. Van de eerste houten woningen in het Neolithicum tot de middeleeuwse kastelen, hout was een belangrijk bouwmateriaal. Wat begon met eenvoudige constructies, evolueerde naar indrukwekkende en duurzame structuren door de eeuwen heen.
Belangrijke Archeologische Vondsten
In de Zuidrand zijn unieke archeologische vondsten ontdekt die ons een kijkje geven in de vroege bewoning. Aardewerk, werktuigen en structuren, deze vondsten helpen ons de geschiedenis van de regio te begrijpen en brengen het verleden tot leven.
De Evolutie in Beeld: Maquettes en Modellen
Ervaar de ontwikkeling van de houtbouw in de Zuidrand door gedetailleerde maquettes die de verschillende bouwstructuren door de eeuwen heen tonen. Van de eenvoudige houten woningen uit het Neolithicum tot de robuuste middeleeuwse vakwerkhuizen – de maquettes brengen de geschiedenis visueel tot leven.
Onderzoek
De Zuidrand kent een rijk archeologisch verleden. Doorheen de tijd verandert de manier van bouwen. Het studiebureau Lares heeft onderzoek gedaan naar de houtbouw in Vlaanderen in de periode van de prehistorie tot en met de middeleeuwen (ca. 5000 voor Chr.-1250 na Chr.). Op basis van het onderzoek naar de vondsten van huisplattegronden werd een driedelige publicatie opgesteld. Deze mini-expo toont de interessantste resultaten van het onderzoek voor de regio van de Zuidrand.
Tentoonstelling: Waar en wanneer?
Van 25/5 tot en met 31/8 in de Bibliotheek van Aartselaar. Della Faillelaan 32, Aartselaar
Van 1/9 tot en met 18/9 in de Bibliotheek van Kontich. Sint-Jansplein 8 , Kontich
Tijdens de openingsuren van de bibliotheek
Inkom gratis
Activiteiten
Zondag 25 mei – Archeologietentoonstelling & archeologische doe-activiteit
Betreed de wereld van oude beschavingen en verborgen schatten tijdens de officiële opening van onze archeologietentoonstelling! En als kers op de taart? Een interactieve verrassing voor jong en oud. Ben jij klaar om als een echte archeoloog geheimen te onthullen?
Woensdag 11 juni – Kom op schattenjacht!
Een oude, excentrieke archeoloog heeft zijn meest kostbare vondsten diep begraven onder het goudgele woestijnzand. Maar waar precies? Gewapend met lepels en een flinke dosis speurneuszin ga je zelf op zoek! Graaf laagje voor laagje en onthul de verborgen schatten. Een spannend avontuur voor het hele gezin!
- Doelgroep: iedereen, voor jong en oud
- Wanneer: Woensdag 17 juni om 14:00, 15:00 en 16:00
- Locatie: Bibliotheek Aartselaar
- Inschrijven verplicht – schrijf je in voor het gewenste tijdslot
Dinsdag 17 juni – Sporen uit het verleden: archeologisch onderzoek in beeld
Wil je meer weten over écht archeologisch onderzoek? Op dinsdagavond 17 juni komt een expert van LAReS in de Bibliotheek van Aartselaar een diepgaande lezing geven over het recent uitgevoerde onderzoek en de verrassende resultaten. Een unieke kans om de wetenschap achter archeologie te ontdekken!
- Wanneer: Dinsdag 17 juni om 20:00 tot 21:30
- Locatie: Bibliotheek Aartselaar
- Inschrijven is verplicht