Collectie in de kijker: Sint-Benedictuskerk Mortsel

De Sint-Benedictuskerk in Mortsel is, na grondige restauratie en opfrissing, ongetwijfeld één van de mooiste gebouwen uit de zuidrand. De kerk bevat een schat aan historische kunstwerken (obiïts, schilderijen, meubilair, …) met raakpunten en verwijzingen naar historische families (Mayer-Van den bergh), locaties (kasteel Cantecroy) en feiten (eerste wereldoorlog). Hierdoor is de kerk zowel een plaats voor sfeervolle eucharistievieringen, als een voorbeeld van multifunctionele invulling (concerten, tentoonstellingen, herdenkingen).

Recent zijn twee schilderijen na een lange, maar uiterst geslaagde restauratie terug naar de kerk gebracht:

  • “De Heilige Benedictus smeekt genezing voor de lijdende mens en dier af vanuit de hemel” (1752) door Carlo Eyckens.

Van den Borne, Patricia

  • “Marteling van Sint-Sebastiaan” (1640-1644), geschonken door de toenmalige schuttersgilde.

Van den Borne, Patricia

Enkele ontdekkingen door restauratrice Patricia Van Den Borne:

  • Signatuur P.V.Lint gevonden op het schilderij "Marteling van Sint-Sebastiaan", die verwijst naar de schilder Pieter Van Lint (1609-1690)
  • De overschilderingen van pastoor Heylen uit 1982 werden verwijderd van het schilderij van de Heilige Benedictus, waaronder soms andere afbeeldingen verscholen zaten. Enkele voor- en nafoto's zijn hieronder terug te vinden.

Wil je de restaurators aan het werk zien? Dat kan! Op 1 juni is de restauratie van het 3de altaarstuk "OLV van den Rozenkrans" live te volgen in de academie van Wilrijk.