Traject Mortselse Heemkundige Kring

AANLEIDING VAN HET TRAJECT

Het “Stadsterras van Mortsel” verbindt het centraal gelegen gemeenteplein met het nieuwe stadspark Oude God. De Sint-Lutgardisschool, die in 1943 door de geallieerden gebombardeerd werd, wordt volledig behouden en omgevormd tot woonproject met groene binnentuin.

De eerste bouwfase is ondertussen van start gegaan met afbraakwerken en de werken aan de ondergrondse parking. Vanaf 2024 volgt de bouw van de nieuwe school voor volwassenonderwijs en enkele appartementsgebouwen. Na fase 1 start de renovatie van het Sint-Lutgardisgebouw en de bouw van nog meer appartementen, sociale woningen, eengezinswoningen en commerciële ruimtes aan de Edegemsestraat.

Dit wil zeggen dat de Mortselse Heemkundige Kring tot eind 2024 nog gehuisvest kan blijven in de lokalen van de Sint-Lutgardisschool, maar nadien noodgedwongen moet verhuizen naar een nieuwe locatie. Waar de Mortselse Heemkundige Kring naartoe zal verhuizen, is momenteel nog niet bekend. 

Deze verhuisbeweging is de ideale moment om de collectie onder de loep te nemen. In 2022 vormden vragen zoals "Welke objecten verzamelt de kring?", "Hoe groot is de collectie?" en "Wat is de toestand van de collectie?" de basis van dit traject. 

ONDERDELEN TRAJECT

Het traject kan gezien worden als een combinatie van vier verschillende onderdelen die grotendeels gelijktijdig uitgevoerd zullen worden;

  1. Opbouw van een collectieplan
  2. Collectieregistratie
  3. Collectiewaardering en herbestemming
  4. Verpakking van de collectie

EINDE TRAJECT

In maart 2024 werd het traject voor de Erfgoedcel afgerond. Het einde van de samenwerking in enkele cijfers:

Hoe we dit traject gerealiseerd hebben en welke stappen we hebben ondernomen per fase kan je vinden op de pagina's hieronder. 

Hoe de leden van de Mortselse Heemkundige Kring en vrijwilligers het traject ervaren hebben kan je bekijken in de filmpjes.

Contactpersoon

A tot Z