Open monumentendag 2023

Op zondag 10 september 2023 viert Vlaanderen weer Open Monumentendag! Onder de noemer 'Met hart en ziel' focussen we op de mensen, verhalen, culturele praktijken en tradities die al generaties lang verbonden zijn met onze monumenten. Ze bepalen mee de ziel van de plek of hebben er een enorm groot hart voor.

Ook in de Zuidrand valt er weer heel wat te beleven! Ga mee op rondleiding en laat je meevoeren doorheen het leven in fort en kasteel, ga op pad met onze speurders of herbeleef het verleden via de Erfgoedapp. Het volledige Zuidrand-aanbod kan je hieronder terugvinden.

Veel plezier! 

Aartselaar 

VOLKSSPELEN EN VERDWENEN GEBRUIKEN

DOOR HEEMKUNDIGE KRING AARTSELAAR I.S.M. CULTUURDIENST AARTSELAAR

"Met hart en ziel" focussen we vandaag op oude, in ere gehouden volksspelen en verdwenen gebruiken.

Volksspelen zoals: kallekeschiet (vanaf 14 u.), ballenkraam (doorlopend), sjoelbak (doorlopend voor kinderen).

In de namiddag - gespreid - twee muzikale optredens van "De Suskes" (14 u. en 15.30 u.). Doorlopend tentoonstelling in lokaal "De Drij Hoefijzers" (met drankgelegenheid) over immaterieel erfgoed, dat deels bewaard en deels verdwenen is, zoals o.a.: Carnaval, Snorrenclub, Kla Khor, meidagen, donderpreken, jubilea e.a. vieringen, die "met hart en ziel" werden gepland en uitgevoerd. 

10 september 2023, 10u-18u

Heemkundige Kring Aartselaar, Leon Gilliotlaan (schoolgebouw), 2630 Aartselaar

Info: rene.beyst@scarlet.be of 03 887 71 06

BORSBEEK

BEZOEK EN FOTOTENTOONSTELLING FORT 3

DOOR DOCC BORSBEEK

Ontdek het fort van vroeger en nu tijdens onze fototentoonstelling in de Luitenant. Deze zaal bevindt zich in de pas gerenoveerde linkerzijcaponnière. 

Kom meer te weten over de rijke geschiedenis van Fort 3 tijdens één van de rondgangen. Vertrekuren: 11.00u, 14.00u en 15.00u. Duur: 30 minuten. 

10 september 2023, 10u – 18u

Fort 3, Zaal De Luitenant, Frans Beirenslaan 2A, 2150 Borsbeek

Info: Vrijetijd@borsbeek.be

MORTSEL

KAPELLEKESROUTE

DOOR LOKAAL BESTUUR MORTSEL, IN SAMENWERKING MET MORTSELSE HEEMKUNDIGE KRING 

Fiets of wandel en ontdek de pracht van kapellen en muurkapellen tijdens Open Monumentendag met de 'kapellekesroute van Mortsel'. Met de erfgoedapp of de brochure ‘Kapellekesroute van Mortsel’ kan je verschillende kapellen ontdekken. Op de route vind je schitterende kapellen en indrukwekkende muurkapellen.

Tijdens Open Monumentendag zetten we twee kapellen extra in de verf: de adembenemende kapel van Multiversum en de fascinerende kapel van Mayer van den Bergh in het Mayerhof. Beide kapellen dienen als toevluchtsoord in huizen waar gezorgd wordt, wat deze plekken extra speciaal maakt.

Wil je één of de twee kapellen bezoeken?
Reserveer je plaatsen via https://tickets.mortsel.be/. De kapellen van Multiversum en Mayerhof zijn uitzonderlijk open voor publiek op zondag 9 september van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

Tip: De route blijft ook na Open Monumentendag bestaan. Je kan de 'Kapellekesroute’ volgen en opnieuw genieten van de prachtige kapellen. De brochure ‘Kapellekesroute van Mortsel’ kan je afhalen aan het Stadsonthaal en in de bib tijdens de openingsuren. https://www.mortsel.be. Of download de erfgoedapp en scan de QR-code bij de kapellen.

10 september 2023, 10u-12u en 14u-16u

Stad Mortsel, Stadsplein 1, 2640 Mortsel

Reservatie verplicht voor bezoek kapellen Multiversum en Mayerhof via https://tickets.mortsel.be/

Info: onthaal@mortsel.be of 03 444 17 17

BEROEMDE EN BERUCHTE GESCHIEDENIS VAN KASTEEL CANTECROY

DOOR GENOOTSCHAP CANTECROY

Wist je dat kasteel Cantecroy beroemde en beruchte eigenaars heeft gehad? Kom meer te weten over de geschiedenis van dit te onbekende kasteel. 

Het Genootschap Cantecroy neemt je mee op een tijdreis van 1000 jaar. Welke eigenaars beheerden het kasteel, wat hebben zij betekend in hun tijd? 

10 september 2023, 10u30-12u en 14u-15u30

Kasteel Cantecroy, Cantecroylaan 30, 2640 Mortsel

Reservatie en info: kristel@genootschapcantecroy.be of 0478785684

RONDLEIDING FORT 4

Elke zondag, van april tot september, kan je om 14 uur deelnemen aan de vaste rondleiding, georganiseerd door de gidsenwerking van FORT 4. Deze rondleiding is gratis en je kan deelnemen zonder inschrijving.

10 september 2023, 14u

Fort 4, bezoekerscentrum, Krijgsbaan 212, 2640 Mortsel

Info: onthaal@mortsel.be of 03 444 17 17

DIGITALE ERFGOEDWANDELINGEN

HET HELE JAAR DOOR ERFGOED BELEVEN

EDEGEM 850 WANDELSPEL

Het Edegem 850 wandelspel is een interactief spel met een wandeling van zo’n drie kilometer. Acteur Jan Van Looveren gidst je via je smartphone langs historische Edegemse hotspots. Onderweg zoek je codes en los je raadsels op. Met de oplossing kan je een mooie prijs winnen. De wandeling is geschikt voor buggy’s en rolstoelgebruikers.

Wanneer? Het wandelspel kan je heel 2023 spelen.

Waar? Start- en eindpunt: Parking Drie Eikenstraat, dreef Hof ter Linden

Benodigdheden? Een smartphone met mobiel netwerk

Klaar? Start! https://gemeentegame.be/edegem

ERFGOEDAPP

Met de Erfgoedapp van Faro kan je in Mortsel en Hove op wandel. Ontdek de geschiedenis van Hove en het bombardement in Mortsel.

De ErfgoedApp kunt u downloaden via het aanbod in Google Play of de Apple App Store. Zoek naar ‘ErfgoedApp’ of naar het appsymbool en druk op ‘Download’. 

Mortsel

Het Amerikaanse bombardement op Mortsel vond plaats op 5 april 1943 en was met 936 doden het zwaarste in België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op basis van het boek Tranen over Mortsel werd onder leiding van historicus Pieter Serrien en in samenwerking met Geheugen Collectief een historische wandeling door het getroffen Mortsel uitgestippeld. Op 16 locaties staan inox geheugenpanelen met een korte uitleg en getuigenissen. De wandeling begint bij het gemiste doelwit, de Erla-fabriek, en eindigt op de begraafplaats van Mortsel-dorp, waar je de gedenkwand kan bekijken en tussen de herdenkingskruisjes van de slachtoffers kan wandelen.

Startadres: Vredebaan 72, 2640 Mortsel. Eindadres: Lepelstraat 1, 2640 Mortsel.

Afstand: 9,5 km.

De brochure “Historische wandeling Bombardement 5 april 1943” is verkrijgbaar bij het stadsonthaal, Stadsplein, Mortsel.

Hove

Naar aanleiding van het 750 jaar bestaan van de gemeente Hove, werd er een erfgoedwandeling samengesteld. Met deze route wandel je langs (verdwenen) erfgoed en terug in de tijd! 

Deze wandeling van ongeveer 7,5 kilometer loopt in een lus. Je kan de wandeling beginnen waar je wil. Omdat er in de buurt van de sporthal en het gemeentepark parking is voor auto's en fiesen, starten we daar met onze lijst van bezienswaardigheden. 

Start en aankomst: Paul Van Ostajienlaan 6, Hove 

Afstand: 7,5 km

ONTDEK DE ZUIDRAND-MYSTERIES (5-13 JAAR)

Lukas is gek op geschiedenis, zijn zusje Noor weet alles over de natuur. Met jouw talenten erbij, worden jullie een topteam. Ga met Noor en Lukas mee op speurtocht langs de mooiste plekjes van de Zuidrand. Ontrafel acht spannende mysteries, ontdek alles over de natuur en geschiedenis op je wandelroute. En verdien jouw detective-diploma! 

De Streekvereniging Zuidrand ontwikkelde maar liefst acht mysteries in Aartselaar, Edegem, Kontich, Lint, Borsbeek, Mortsel en Boechout! Vanaf oktober 2023 kan je ook in Hove een Zuidrand-mysterie helpen oplossen.

Download de gratis app in de Google of Apple Appstore: zoek op ‘Zuidrand mysteries’ en word ook een superspeurder.

TIP: Ontdek alle erfgoedwandelingen in de Zuidrand via https://www.dezuidrand.be/erfgoedwandelingen

Contactpersoon