Zuidranddag 2021

Op zondag 10 oktober 2021 beleef je de Antwerpse Zuidrand als nooit tevoren! Kom de natuur, het bos, de beekvalleien, landbouw en de rijke geschiedenis en cultuur verkennen. Van een kinderzoektocht, geleide wandelingen en mini-concertjes tot een boerderijbezoek en heerlijke streekproducten proeven ... Er zijn activiteiten voor jong en oud!

De Zuidrand is een prachtig gebied dat eeuwenoude en jonge bossen herbergt, beekvalleien en landschappen met zeldzame plant- en diersoorten. Wist je dat het samen met de aanwezige, familiale landbouw, deel uitmaakt van de oude cultuurhistorische landschappen?

Om dit bijzondere gebied te behouden, te versterken en deels toegankelijk te maken voor bezoekers, bundelen overheden, verenigingen, private eigenaars en burgers al jaren de krachten. Op zondag 10 oktober 2021 zetten we dit prachtige gebied in de kijker voor je!

Praktisch

Zondag 10 oktober 2021, 14-18u

Alle activiteiten zijn gemakkelijk bereikbaar met de fiets, stippel je route uit via de fietskaart van de Zuidrand.

Programma

De Streekvereniging Zuidrand organiseert verschillende activiteiten tijdens Zuidranddag. Hieronder geven we je een overzicht van onze activiteiten. Meer info over het volledige programma via deze link of de flyer hiernaast.

Er zijn activiteiten gepland op verschillende locaties doorheen de Zuidrand. De kaart hiernaast geeft je een overzicht van de verschillende locaties waar activiteiten gepland zijn. Je kan aan één of meerdere activiteiten deelnemen.

 1. Groen Neerland Wilrijk: Ontdek de vallei van de Kleine Struisbeek
 2. De Reukens Aartselaar: Ontdek het jonge bos in de vallei van de Wullebeek
 3. CC 't Aambeeld Aartselaar: het verhaal van de reuzen van de Zuidrand, met vertellingen en mini-expo
 4. Hof Ter Linden in Edegem: streekproducten proeven in het kasteeldomein
 5. Edegemse Beekvallei: Ontdek de vallei en de natuur
 6. Museum voor Heem- en Oudheidkunde in Kontich: “Eten en drinken in Romeins Kontich” ikv Archeologiedagen
 7. Oude Spoorwegberm Kontich-Duffel: wandelingen, natuurfotosafari, doe- en zoekopdrachten in Schapenhagen, Babbelse Plassen en Babbelbeekse Beemden
 8. Boshoek Hove-Lint: landbouwbeleving voor kids (5+) op de Gasthuishoeve Boshoek, boerderijbezoek aan boerderij Van der Heyden, infomarkt en streekbierenbar aan Stroyland met een streepje muziek
 9. Koude Beekvallei Borsbeek -Mortsel: Natuur- en valleiwandeling langs de Koude Beekvallei naar Mortsel (zuid) en Borsbeek (noord), erfgoedwandeling bij Fort 3, muziek door Cream Colored Ponies, volksspelen en retro-spelletjes voor kinderen en herfstbar in De Schuur (Fort 3)
 10. De Molenbeekvallei Boechout: natuur- en valleiwandeling
 11. Steenen Molen Boechout: opendeurdag

Waarom dit feest?

Overheden, verenigingen, private eigenaars en burgers bundelen al jaren hun krachten om dit bijzondere gebied te behouden, te versterken en zoveel mogelijk toegankelijk te maken voor bezoekers.

Na 10 jaar hard werken vonden de partners in het Strategische Project ‘Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’ het tijd om uit te pakken met enkele hoogtepunten en knappe realisaties. Door inzet en samenwerking kreeg dit gebied een gezicht als streek.

We werken aan ruimte voor bos, natuur, water, landbouw, erfgoed (denk maar aan al de forten en kastelen) én recreatie zodat ze tegen een stootje kan. Een hele uitdaging om al deze elementen een plaats te geven in het gevarieerde landschap. Ook de komende jaren zetten ze hun schouders graag verder onder deze uitdaging en dat vieren we graag op deze Zuidranddag.

De organiserende partners zijn

Natuurpunt, Streekvereniging Zuidrand, Stroyland, Gasthuishoeve Boshoek, en het Strategisch project Boraz vanuit de provincie Antwerpen en het Departement Omgeving Vlaamse overheid.

De ondersteunende partners zijn

Regionaal Landschap Rivierenland, DocC Borsbeek, streekproducenten, Bosgroep Antwerpse Gordel, Kempens Landschap, de gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint, Duffel en de stad Mortsel en het district Wilrijk, erfgoed-, cultuur- en toeristische verenigingen en de Vlaamse overheid.

Downloads

Contactpersoon