Fort 4 Mortsel

Fort 4 is hét centrale fort in de Brialmont-fortengordel rond Antwerpen.

Het fort werd gebouwd rond 1865, in het toen nog landelijke Mortsel. Het zag er oorspronkelijk heel anders uit dan nu. Alle bouwwerken waren met aarde overdekt als bescherming tegen het vijandelijke geschut. Aan de buitenzijde van het fort was geen enkel bouwwerk zichtbaar. De artillerie van de verdediging stond op deze aarden wallen. Het geheel was omringd door een 50 m brede gracht met slechts twee toegangsbruggen (aan de kant van de stad Antwerpen).


Het stadhuis staat aan de achterzijde van het fort, meer bepaald op het ‘buitenglacis’. Hier was ooit de open ruimte rond het fort die diende als schootsveld voor de artillerie die op het fort stond opgesteld. Op dit schootsveld, een zone van 585 m rond de forten, mocht ook niet gebouwd worden zonder toelating van de militaire overheid. Door de verbetering van het geschut had de Antwerpse fortengordel z’n verdedigende betekenis eigenlijk al verloren nog voor het begin van de 20e eeuw. Sindsdien hebben de militairen het FORT 4 aangepast aan hun vernieuwde behoeften en zo gingen een aantal elementen verloren.

Sinds augustus 2000 is het fort in het bezit van Stad Mortsel en werden er al talloze ingrepen gedaan om deze centrale plek open te stellen voor de bevolking. Er is een vlot op het water, een stormbaan, speelhutten en een hindernissenparcours in het bos en de gezellige Bar Brial onder de evenementenshelter.

A tot Z