Groene speelplekken
Klauteren in een boom, een bloemenkroon maken, spelen in de modder, een kamp bouwen,... Wie deed het niet graag in zijn kindertijd? Voor veel mensen spelen hun gelukkigste herinneringen zich buiten spelend af.
De voordelen van een groene leefomgeving zijn talrijk. Groen in dichtbevolkte gebieden buffert de warmte op hete zomerdagen en zorgt voor schaduw.
Groen kan fijn stof filteren en bevordert sociale interactie. Bovendien kan het water bij een hevige regenbui eenvoudiger infiltreren in de grond waardoor riolen minder snel overbelast geraken.
Wie woont in een groenere omgeving, voelt zich gezonder en gelukkiger. Niet alleen de aanwezigheid van groen in een wijk, maar vooral de toegankelijkheid ervan heeft een positief effect op de gezondheid van bewoners (volgens onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen).
Met dit project wil de Streekvereniging zowel werken aan meer buitenspeelruimte voor kinderen (en volwassenen!) als aan het verhogen van de natuurwaarde in de streek.
Buiten-gewone plekjes
Het project rond speelweefsel groeit voort uit het project buiten-gewone plekjes. In 2013 en 2014 werd in 50 gemeenten van de provincie Antwerpen een buiten-gewoon plekje aangelegd. De Antwerpse regionale landschappen en het Landschapspark Zuidrand realiseerden dit project met steun van PDPO.
Doel van het project was om verrommelde hoekjes op te knappen en te transformeren tot buiten-gewone plekjes. Door de aanwezigheid van één lelijk plekje, kan een hele buurt immers negatief ervaren worden en verder achteruitgaan. Dit plekje aan de hand van een groen ontwerp omtoveren tot een blikvanger, kan er net voor zorgen dat de buurt verrijkt wordt.
Ook in de Zuidrandgemeenten werden buiten-gewone plekjes aangelegd. De foto boven toont het buiten-gewoon plekje aan woonzorgcentrum Zonnetij in Aartselaar. Hier werden een wilgenhut, een picknickbank, takkenwal en stelten aangelegd.
Het buiten-gewoon plekje aan de boskapelletjes in Kontich werd feestelijk ingehuldigd in 2014 (zie foto rechts). Een grote acacia naast de brug werd omgetoverd tot een prachtig boommonument, in het bos naast het pad vormen verschillende stammen een klimparcours.