Via de lancering van het kwaliteitslabel ‘Mortsel: weer (h)eerlijk thuis!’ in 2016, worden lokale winkeliers betrokken bij het burgerinitiatief MWHT.
De labels zijn bestemd voor toffe gerechtjes die lokale handelaars in Mortsel ontwikkelen, geïnspireerd door het verleden. Winkelen, cultuur en erfgoed vinden elkaar, ideaal om de stad Mortsel te ontdekken én te proeven via erfgoed- en proevertjesroutes!
Bij Gevaert aan tafel, menu uit 1931, culinair vertaald
Wij snuisteren door de menu’s van Lieven Gevaert en krijgen zo een beeld van 100 jaar
feest op het bedrijf!
Brochure_Met Gevaert aan tafel.pdf3,1 Mb(pdf)
1. Lieven Gevaert gelezen door de ogen van Escoffier
De jaren dertig zorgden zeker voor internationale onrust. Toch werd er in Mortsel aardig gevierd. Grootvader Vanwichelen (STELOY) ging oesters opensteken op het kasteel Cantecroy. De heer en mevrouw De Groodt-Adant organiseerden in die tijd cultuur- en voordrachtavonden met bekende personen uit binnen- en buitenland. Willem Elsschot, Marnix Gijsen, Felix Timmermans, Frederik Van Eeden, Jef Van Hoof, Camille Huysmans, Rabindranath Tagore en Albert Einstein kwamen er over de vloer. In 1929 gaf het echtpaar onderdak aan Alice Nahon. Zij verbleef in de kapelwoning en schreef er een aantal van haar gedichten.
Lieven Gevaert gelezen door de ogen van Escoffier_2.pdf520,4 Kb(pdf)
2. Ham in deegkorst
Wie of wat was er eerst, Apicius of Escoffier, de kip of het ei? Je vergelijkt appelen met citroenen, zal je zeggen. Niets is minder waar. We duiken in de Romeinse keuken en gaan op zoek naar die bereiding van „Hamburger Ham Regence Korst‟, een gerecht dat Lieven Gevaert op de kaart zette in 1931, een zoektocht in de wereld van onze gastronomie.
Lieven Gevaert gelezen door de ogen van Escoffier_3.pdf594,2 Kb(pdf)
3. De wijnkelder van Gevaert
Nu we met Slagerij Beyens, je vishandelaar STELOY en Albert Van Wassenhove van de ASG de diskaart van 1931 gastronomisch opnieuw op de markt brengen, wordt het tijd om in de wijnkelder van Lieven Gevaert op zoek te gaan naar vergeten (?) wijndomeinen. Goede wijn behoeft geen krans. Onze lokale wijnhandelaar Terravino (www.terravino.be) duikt mee in het verhaal.
Lieven Gevaert gelezen door de ogen van Escoffier_4.pdf618,2 Kb(pdf)
4. Pieter Michielsen bouwt torens van gebak
Hoe kan een feestmaal beter afgesloten worden dan met een pronkgebak? Marie-Antoine Carême (1784-1833) gebruikte een andere term. Hij was de bouwmeester van de opgestapelde taart. Op het einde van de feestmaaltijd van 15 maart 1931 wilde de ‘N. V. Gevaert Photo Producten’ duidelijk schitteren met een lekkernij, maar ligt de Franse meester chef-kok en banketbakker aan de basis van deze pompeuze taart?
Lieven Gevaert gelezen door de ogen van Escoffier_5.pdf687,7 Kb(pdf)
Psychiatrisch Centrum Sint-Amedeus
1. Menu uit 1895, culinair vertaald
Met veel respect blikken we terug op de geschiedenis van de geestelijke gezondheidszorg in ons land. Verwijst de titel naar een verdoken vorm van opportunisme? Allerminst: het is de leefregel van kanunnik Petrus Jozef Triest (Lukas 6:38-48). Een menu uit 1895 brengt ons bij een bijzondere instelling in Mortsel, gebouwd op de vergeten landbouwsite ‘Waesdonck’.
Geef en u zal gegeven worden.pdf414 Kb(pdf)
2. Van knotsen, ijskasten en vismijnen
Het psychiatrisch centrum Sint-Amedeus is 125 jaar jong. Het centrum wil (jong)volwassenen en ouderen met psychiatrische problemen ondersteunen. Gelijkwaardigheid, openheid en verbondenheid staan centraal in de omgang met elkaar. Vanuit een ontvangende basishouding wil de instelling mensen aanmoedigen en begeleiden in hun herstelproces. We duiken opnieuw in het feestmenu van 1895 bij de opening van deze bijzondere instelling en staan stil bij oude bewaartechnieken.
Van knotsen ijskasten en vismijnen.pdf406,1 Kb(pdf)
Henriëtte van den Bergh
Het gulden klokje
Is er een verband tussen de Oude Leeuwenrui en de Mayerlei in Mortsel? Oude havenkanalen waren vooral in het midden van de 16de eeuw een belangrijk deel van de Antwerpse haven. De Brouwersvliet is vandaag een drukke boulevard in het noorden van Antwerpen die samen met de Oude Leeuwenrui en de Ankerrui de Scheldekaai verbindt met de Leien. Deze vliet is de enige herinnering die overblijft van de vlieten die ooit het centrum van de wereld waren op handelsvlak. Oude pakhuizen vertellen het verhaal van een rijk verleden.
Gulden klokje eert Henriëtte van den Bergh.pdf528,8 Kb(pdf)
Ambrosiusgilde
Mortsel zingt het lied van honing
De Sint-Ambrosiusgilde van Mortsel en Edegem vierde haar 325-jarige jubileum. Tijd om even stil te staan bij die eeuwenoude producent van zoetigheden en suiker.
Mortsel zingt het lied van de honing.pdf609,3 Kb(pdf)
Carnaval in Mortsel
1. Bakker Ivan speelt met driehoeken van deeg
Voorzitter van Karnamor, Kevin van Asch, trok naar ‘Het Broodatelier’ en de vereniging kreeg een koek van lekker bladerdeeg en een koek van zanddeeg. Bakker Ivan Meersman creëerde een steekvorm, rolde deeg, tekende een patroon en versneed alles tot een nieuwe, lekkere smaak- en kleurencombinatie. De kleuren van Mortsel zijn nooit ver weg. Het nieuwe, ambachtelijke product vertelt een oud verhaal.
Bakker Ivan speelt met driehoeken van deeg.pdf350,7 Kb(pdf)
2. Pieter Michielsen bakt opnieuw Lobbeskoeken
In 1973 komt mevrouw Ongena met haar groep ‘Animo’ op het idee om carnaval te vieren in Mortsel. Dankzij de middenstandsvereniging en het Rode Kruis Mortsel komt er schot in de zaak: carnaval in Mortsel is geboren!
Pieter Michielsen bakt opnieuw Lobbeskoeken.pdf197 Kb(pdf)
3. Bakker Pieter Michielsen koestert het culinaire verleden van Mortsel
In Mortsel vertellen we verhalen van vrome smulpapen. Het burgerinitiatief ‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis’ (MWHT) gaat op zoek naar oude, bekende gerechten met een verhaal. Op Aswoensdag eten pruimentaartjes.
Pruimentaartjes.pdf589,9 Kb(pdf)
De koekjesbakkers van Mortsel
Op de grens tussen de twee parochies Luithagen en Oude-God ter hoogte van de verdwenen spoorwegbrug en op de hoek van de Van Peborghlei en de Antwerpsestraat stond ooit ‘Biscuiterie Jespers’, de koekjesfabriek van Mortsel. Voor de fabriek stond ‘De villa’, een alleenstaand landhuis in cottagestijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw.
Chocolade en pateekesweek 2022.pdf4 Mb(pdf)
Mira, of de teloorgang van de koekjeshoek
De geschiedenis van Biscuiterie Jespers
De lunch van de ploeger
We koppelen lokale economie aan ons erfgoed en duiken in het verleden van onze mosterdmaker aan de Van Peborghlei.