Sneukelroutes

Als je sneukelt, ga je stiekem wat rondneuzen. Je snolt wat rond. Bijvoorbeeld op zolder sneukel je dan wat tussen de rommel. Sneukel je, dan kan je ook smikkelen en smullen. In Mortsel doen we dat niet stiekem of heimelijk en overal in onze stad vind je wel wat leuke plaatsjes. Zo ontdekken we onze wijken en gaan we dieper op een aantal aspecten van ons lokale erfgoed.

Zin om op pad te gaan?

Sneukelroutes

Onder de toren - Met Brooky op pad
Voor de fotowandeling ‘Onder de toren – Met Brooky op pad’ duiken we in het rijke archief van de Mortselse Heemkundige Kring en gaan op zoek naar oude gevels die ook nu nog ons straatbeeld sieren. We vertrekken bij de Sint-Benedictuskerk en verklaren de plaatsnamen op deze route.

Sneukelroute_Onder de toren.pdf2,6 Mb(pdf)

Van Waesdonck naar Venneborg
We beginnen onze sneukeltocht ‘Van Waesdonck naar Venneborg’ in de Waesdonckstraat. Vlak bij de gebouwen van het PC Sint-Amedeus vind je een levensgroot bronzen beeld van Monique Donckers: ‘De Schaduw’. De figuur zit voor een leeg scherm.

Sneukelroute_Sneukel jij mee door Mortsel_Zomer 2020.pdf2,5 Mb(pdf)

Sneukelroute_Met Amedeus op pad.pdf8,7 Mb(pdf)

De kapelletjesbaan
De kapelletjesbaan vertrekt bij de Koude Beek en loopt dwars door onze stad. De Koude Beek slingert vergeten door het landschap tussen Mortsel, Borsbeek en Boechout. Een agrarisch landschap ligt verscholen achter ‘snelle’ wegen. Wij zoeken opnieuw de stilte op. De sneukeltocht loopt van de Koude Beek naar de Grensbeek. Schitterende kapelletjes liggen op een schijnbaar vergeten route.

Sneukelroute_De kapelletjesbaan in Mortsel.pdf2,8 Mb(pdf)

Met Gevaert aan tafel
De brochure ‘Met Gevaert aan tafel’ leidt je door honderd jaar feesten bij Gevaert.Koude Beek naar de Grensbeek. Schitterende kapelletjes liggen op een schijnbaar vergeten route.

Brochure_Met Gevaert aan tafel.pdf3,1 Mb(pdf)

Sneukel jij mee door Mortsel? 
Dit is een fotozoektocht, die je naar fascinerende beelden, oude poortgebouwen, bijzondere gevels, verborgen wapenschilden en een duiventoren brengt. Je ontdekt de bijzondere architectuur en de beeldhouwkunst in Mortsel!

Sneukelroute_Sneukel jij mee door Mortsel 1.pdf2,4 Mb(pdf)

Sneukelroute_Sneukel jij mee door Mortsel 2.pdf581 Kb(pdf)

De leukste koffiehoekjes van Mortsel
We wandelen door Mortsel en ontdekken de leukste koffiehoekjes in de stad. Voor de geschiedenis van het koffiehuis trekken we eerst naar Wenen. Koffiehuizen stralen warmte uit, gezelligheid, een beetje geborgenheid. Het is een plaats waar je mensen ontmoet en dat is in Mortsel nog altijd zo. Wat de bistro voor Parijs en de pub voor Londen is, is het koffiehuis voor Wenen.

Sneukelroute_De leukste koffiehoekjes van Mortsel.pdf3,3 Mb(pdf)

Tipsy-route
‘Op zoek naar het industriële verleden van Mortsel. In 1955 bracht de uitgeverij Van Goethem de officiële gids voor Mortsel uit. De Lieven Gevaertschool stelde het drukwerk samen. Internet bestond niet. De gids bleef een handig naslagwerk voor elke inwoner. Mortsel was 779 ha 34 a en 94 ca groot en maakte deel uit van het kieskanton Berchem. Het was een ‘plezante’ gemeente met 10 officiële kermissen, een jaarmarkt en elke week een marktdag.

Sneukelroute_Tipsy-route.pdf1,4 Mb(pdf)

Toon-beeld-schoon
Deze beeldschone sneukelroute brengt je tot bij de mooiste beelden in Mortsel.

Sneukelroute_Toon-beeld-schoon.pdf2 Mb(pdf)